Usein kysyttyjä kysymyksiä (UKK) kuntavaaliehdokkuudesta
-
Mitä, minäkö?! Enhän minä tiedä politiikasta mitään.
Kaupunginvaltuutetut ovat ihan tavallisia kuntalaisia, eivät ammattipoliitikkoja. Ehdokkaalta ja vaalien jälkeen kuntapäättäjältä vaaditaan kiinnostusta omaa kotikaupunkia kohtaan ja halua antaa aikaansa yhteisen hyvän eteen. Politiikkaa ei tarvitse tuntea etukäteen. Kokeneemmat neuvovat ja koulutusta on saatavilla. Perustason arkijärjellä pärjää loistavasti.
-
Mistä valtuustossa päätetään? Miksi tämä koskisi minua?
Kaupunginvaltuustossa käsitellään keravalaisten arkeen liittyviä asioita. Mihin kaupungin rahoja käytetään? Päiväkodit, koulut, kirjasto, kulttuuri, nuorisotyö, uimahalli, skeittiparkki, pyörätiet, kouluruoka, elinkeinopalvelut, työllisyys… vain muutamia esimerkkejä mainiten. Mihin rakennetaan taloja ja minkä verran, mitkä viheralueet säästetään, mitä pienennetään, mihin niitä ehkä lisätään? Asioita, jotka koskevat kaikkia keravalaisia. Olisi tärkeää saada päättäjiksi henkilöitä kaikenlaisilla taustoilla ja elämäntilanteilla: kaiken ikäisiä, kaikkien sukupuolten edustajia, kaikenlaisista ammateista.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen liittyvistä asioista päätetään Vantaa-Keravan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Myös sinne toivotaan ehdokkaiksi ja tuleviksi päättäjiksi ihan tavallisia tyyppejä. Kuntavaalit ja hyvinvointialueen vaalit pidetään samana päivänä. Ehdolle voi asettua oman valintansa mukaan vain toisiin vaaleihin tai molempiin.
-
Paljonko vaalityö vie aikaa?
Vaalikampanjassa on kaksi pakollista asiaa: ehdokassopimuksen allekirjoitus ja valokuvassa käyminen. Kaikki muu on vapaaehtoista – jokainen voi oman mielenkiintonsa ja ajankäyttönsä perusteella miettiä, mihin haluaa osallistua ja paljonko käyttää aikaa kampanjointiin.
Mukaan voi tulla ihan pienelläkin ajallisella panostuksella. Voi tulla vaikka seurailemaan sivusta, miten kampanjatyötä tehdään – ehkäpä seuraavissa vaaleissa haluaa itsekin panostaa enemmän. Tai voi tulla mukaan siksi, että haluaa tuoda yhteiseen pottiin muutaman äänen (”oman äidin ja naapurin äänet”). Tämäkin on todella tärkeä tapa tukea vihreitä tavoitteita kaupungissa! Jokaisella äänellä ON merkitystä.
-
Paljonko vaalikampanjointi maksaa?
Meillä Keravalla on ehdokkaille ehdokasmaksu: 50 e/ perusmaksu, 10 e/pienituloisten maksu (esim. opiskelijat, hoitovapaalla olevat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet ja sivarit jne.). Tällä rahalla katamme yhteisiä mainoskustannuksia (esim. kadunvarsijulisteet ja yhteiset lehti- sekä nettimainokset).
Tämän lisäksi ehdokas voi halutessaan sijoittaa omaan kampanjaansa sen verran rahaa kuin haluaa, useimmiten kymppejä tai satasia. Rahaa voi käyttää esim. somemainontaan tai oman esitteen painamiseen.
-
Entäs vaalien jälkeen? Mitä jos minut valitaan valtuustoon, tai mitä jos ei valita?
Eniten ääniä saaneet valitaan kaupunginvaltuuston jäseniksi. Tällä kaudella meillä on ollut seitsemän valtuutettua, ensi kaudella toivottavasti enemmän! Kaupunginvaltuusto kokoontuu noin kerran kuussa, paitsi kesäkuukaudet ollaan kokoustauolla. Kokousta edeltävänä päivänä pidämme vihreän valtuustoryhmän kesken oman ryhmäkokouksen, jossa juttelemme valtuuston asialistasta. Jokaisella valtuutetulla on siis nämä kaksi kokousta kuukaudessa ja näiden lisäksi mahdolliset lautakuntien kokoukset.
Valtuuston lisäksi kaupungissa on tosi paljon muitakin päätöksentekopaikkoja. Ennen valtuustoon tuloa asioita käsitellään erilaisissa lautakunnissa ja jaostoissa (esim. kasvatus- ja opetuslautakunta, vapaa-aika- ja hyvinvointilautakunta, tekninen lautakunta, kaupunkikehitysjaosto). Kaikkiin näihin saamme nimetä omia edustajiamme, eli yhteensä luottamushenkilöpaikkoja on tarjolla kymmeniä. Näille paikoille valitaan henkilöitä, jotka ovat olleet ehdokkaina vaaleissa. Pyrimme löytämään jokaiselle ehdokkaalle mielekkään paikan. Siispä: vaikkei oma äänimääräsi veisi sinua valtuustoon saakka, saat kuitenkin mahdollisuuden vaikuttaa lautakuntien tai jaostojen kautta! Lautakunnat kokoontuvat yleensä noin kerran kuussa ja jaostot 1-2 kuukauden välein.
Sekä valtuuston että lautakuntien ja jaostojen kokoukset kestävät yleensä muutaman tunnin ja niistä saa muutaman kympin kokouspalkkion. Lisäksi kokousten ajalta korvataan mahdolliset lapsenvahtikulut tai ansionmenetykset, jos joudut olemaan pois töistä kokouksen takia. Kokoukset pidetään ilta-aikaan.
-
Mikään puolue ei tunnu omalta. Voiko mukaan tulla sitoutumattomana?
Voi tulla. Sitoutumattomuus tarkoittaa, että ei kuulu puolueeseen ja sitoutumattomana osallistuminen on täysin OK. Olet kuitenkin mukana vihreässä ehdokas- ja myöhemmin valtuustoryhmässä ja naamasi laitetaan vihreiden vaalijulisteisiin – eli varaudu siihen, että mielikuvissa sinut liitetään samaan sakkiin. Laitamme kuitenkin näkyviin kaikkiin mainoksiimme, ketkä ovat mukana sitoutumattomina. Sitoutumattomia ehdokkaita koskevat kaikki samat oikeudet ja velvollisuudet kuin puolueen jäseniäkin.
-
Voishan tämä vähän kiinnostella, mutta vielä pitää miettiä. Milloin pitää päättää?
Ehdokassopimus tulee olla allekirjoitettuna maaliskuun alkuun mennessä. Asiaa saa pohtia ihan rauhassa!
-
No kerro vielä jotain, mitä en hoksannut kysyä!
Keravan Vihreät ovat tunnettuja kivasta meiningistään ja hyvästä yhteishengestä. Kaikessa autetaan, hommiin perehdytetään, tehdään yhdessä. Vihreästä porukasta saa kavereita.
-
Kyllä, haluan ehdokkaaksi!
Tai en halua itse, mutta naapurini ois tähän hommaan mainio! Mitä teen?
Molemmissa tapauksissa täytä tämä lomake: www.vihreat.fi/ehdokkaaksi
Jätä yhteystietosi ja olemme sinuun yhteydessä! Tämä ei sido sinua vielä mihinkään.