Vastine Keski-Uusimaa-lehden kirjoitukseen ”Vihreät hukkasi etsikkoaikansa
Julkaistu Keski-Uusimaassa 19.2.2011

Lauri Nurmi kirjoitti Keskarilainen-palstalla Keski-Uusimaassa 17.2.2011 vihreiden tilanteesta arvion, joka ansaitsee muutaman kommentin. Nurmi katsoi, että vihreiden etsikkoaika on mennyt ohi – vihreiden piti perussuomalaisten sijaan olla se puolue, joka haastaa kolme suurta – ja että puolueen sanoma ei puhuttele rahvasta.

Vihreiden strategiana ei ole ollut kasvaa keinoilla tai hinnalla millä hyvänsä kolmen suuren puolueen rinnalle, vaan kasvua on haettu jääräpäisyyteen saakka rehellisin aatteellisin linjauksin. Kompromissien hakeminen hallitusyhteistyössä on perustunut koko ajan haluun päästä mieluummin oikean suuntaan pienin askelin kuin oppositiossa itsetyytyväisenä oikeassa ollen – rajuun kannatuksen kasvuun emme tällä tavalla ole itsekään uskoneet. Sen sijaan olen vakuuttunut, että pitkäjänteinen ja johdonmukainen työ tuottaa lopulta parhaat hedelmät: Nurmikin viittaa kirjoituksessaan siihen, että muut puolueet ovat vihreiden kasvua pelätessään vihertyneet. Minusta edelleenkään vihreiden tärkein tehtävä ei ole nousta suurimmaksi puolueeksi, vaan tehdä itsensä tarpeettomaksi auttamalla kaikki muut puolueet muuttumaan vähä vähältä vihreiksi.

Tuo tavoite ei kuitenkaan valitettavasti ole vielä lähelläkään, pikemminkin viimeisen vuoden aikana Suomessa on menty takapakkia perussuomalaisten nousun myötä. Soinin puolueen mahdollinen menestys uhkaa kääntää suvaitsevaisuuden kasvun muukalaisvihamielisyydeksi ja heidän populistinen ja metallinharmaa ilmastopoliittinen linjansa uhkaa Suomen hyvinvoinnin vakautta ja kansainvälistä kilpailukykyä. Valitettavasti muut suuret puolueet näyttävät monissa kysymyksissä lähentyvän perussuomalaisia vaalien alla, sillä kannatuksen romahdus pelottaa.

En ollenkaan allekirjoita Nurmen arviota vihreiden kääntymisestä sisäänpäin Anni Sinnemäen johdossa. Ei, eihän vihreiden kannatuskaan ole juuri hetkahtanut Soinin porukoiden paineesta. Päinvastoin Sinnemäen johdolla vihreät peräänkuuluttavat uutta, avointa ja edistyksellistä Suomea. Perussuomalaiset puhuttelevat nyt Nurmen peräänkuuluttamaa rahvasta, ja sitä ilmiötä vihreätkin opettelevat ymmärtämään ja opiksi ottamaan. Tämä kuitenkin tapahtuu vihreiden omista aatteellisista lähtökohdista eikä perussuomalaisia myötäilemällä: tavoittelemme edelleen pystypäin tasa-arvoisempaa ja suvaitsevaisempaa uutta Suomea, jossa torjutaan ilmastomuutosta määrätietoisesti.
Ari Heikkinen
Vihreiden puoluesihteeri vv. 1997-2007
Kerava