Valtuustoaloite kotisairaalan perustamisesta

Aloite jätettiin kaupunginvaltuustossa 14.3.11. Aloitteen allekirjoitti 36 valtuutettua, ensimmäisenä allekirjoittajana vihreiden Säde Evilä.

”Keravan terveyspalveluiden valikoimasta puuttuu kotisairaala ja sen vuoksi osa kotona terveydenhuollon ammattilaisten antamin tuin selviävistä potilaista joudutaan hoitamaan hinnakkailla sairaalapaikoilla.

Kotisairaalassa annetaan osastohoitoa vastaavaa lyhytaikaista hoitoa potilaan omassa kodissa. Hoito voidaan toteuttaa yhteistyössä omaisten, kotipalvelun tai muun hoitavan tahon kanssa. Kotisairaalahoitoon vaaditaan lääkärin lähete ja lääkäri arvioi hoidon turvallisuuden.

Kotisairaalan avulla potilaat voivat olla kotona kun kokeillaan vaativia lääkitysmuutoksia, haetaan diabetestasapainoa, potilas vaatii suonensisäistä antibioottihoitoa mutta muutoin on kotikuntoinen tai kyseessä on saattohoito, muutamia kotisairaalan tuotteita mainitakseni.

Kotisairaala on inhimillinen hoitoympäristö potilaille ja näin auttaa toipumisessa. Niukkojen talousresurssien aikana on mietittävä kevyempiä vaihtoehtoja raskaille, kustannussyöpöille sairaalapaikoille.

Toivon, että kotisairaalan perustamisedellytyksiä tutkitaan: Aloitevastauksen toivon sisältävän selkeitä talousvertailulukuja kotisairaalanhoidon /sairaalapaikan välillä. Inhimilliset tekijät eivät ole taloudellisesti mitattavissa.”