Kaupunginvaltuuston kokous 16.12.13.
Ryhmämme puheenvuoron vuoden 2014 talousarvioon liittyen käytti valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Eero Forstén:
”Puheenjohtaja,

Kuluvan vuoden teemoja on hallinnut kaksi ulkoa tulevaa tekijää. Päällimmäisenä niistä on maamme heikko taloustilanne. Siihen vastaaminen edellyttää meidän vihreiden mielestä kahtalaista reiluuden periaatetta:tulevia sukupolvia kohtaan on reilua kohdata talouden haasteet nyt ja pyrkiä aktiivisesti korjaamaan taloutta; yhtä reilua nykyisiä kuntalaisia kohtaan on mitoittaa korjaustoimet niin, ettei kurjistamalla palveluita tai paniikinomaisella äkkijarrutuksella aiheuteta kohtuuttomia hankaluuksia.
Näihin kahteen reiluuteen on vastattu. Yksi työkalu on henkilöstöpankki ja siihen liittyvät yt-neuvottelut, toinen budjetin raamista sopiminen. Pääsimme yhteiseen sopimukseen sopeuttamisen laajuudesta, kansan kielellä säästöistä, vaikkakin itse neuvotteluissa käyty keskustelu oli ajoittain musiikkitermein ilmaistuna con fuoco, tulista ja nynssit fortissimo.

Toinen suuri keskustelua ja ajankäyttöä hallinnut aihe on ollut suuret kansalliset ohjelmat, sote- ja kuntarakenneuudistus. Kumpikin on extratyöllistänyt virkamiehiä ja me vihreät kiitämme teitä erilaisten selvitysten, raporttien ja muun päätöksenteon pohjaksi tuotetun materiaalin valmistamisesta.
Valtakunnallisesti katsottuna kuntauudistuksen metropolimalli on ollut vihreitten lempilapsi. Täällä Keravalla vihreät ovat uudistuksen suunnasta montaa eri mieltä, mutta on silti mielenkiintoista huomata, kuinka metropolihallinnon elementtejä on luikerrellut myös Keski-Uudenmaan kaupungin visioihin. Tähtäähän suunnitteilla oleva kaupunki aitoon kunnanosahallintoon.

Keravalaisen politiikan ei tule olla vain reagoimista näihin ulkoa tuleviin paineisiin, vaan meidän on onnistuttava kehittämään kaupunkiamme myös meidän omista lähtökohdistamme käsin.
Olemme kyenneet sopimaan mittavasta rakennusohjelmasta. Sampolan virastotalon valmistuminen avaa mahdollisuuksia uudistaa ja elävöittää kaupunkimme keskustaa aivan uudella tavalla ja voimalla. Kurkelan koulun laajennus säteilee hyvää myös koko kouluverkkoon. Omana henkilökohtaisena kantanani Kurkelan koulun laajennuksen tulee myös johtaa Keravalla edes jonkinlaiseen luokkakoon pienennykseen; se on myös sitä nykyisyyteen ja tulevaisuuteen tähtäävää reiluutta.
Kolmas suuri rakennushanke on uimahalli. Asia on ollut Vaparin ja erityisen uimahallityöryhmän hyppysissä -mistä kummallekin kiitos- ja määrärahan saaminen investointeihin on lupaava alku.

Puheenjohtaja, kun puhuin reiluudesta, on hyvä myös todeta, että joissakin päätöksissä on menty reippaasti metsään. Marraskuun Talouselämä-lehti otsikoi: Teollisuus jättää joukolla Fennovoiman, kuntasektori kantaa päävastuun ydinvoimalan rakentamisesta. Lehti kertoo, että vain kolme suurta teollista tai kaupallista toimijaa on mukana hankkeessa, nekin ehdollisesti. Selväkielinen viesti on, että omia rahojaan sijoittava teollisuus ei usko hankkeeseen kun taas verovaroilla toimivat kunnalliset energiayhtiöt ovat ryhtyneet maksumiehiksi.
Toinen metsäänmeno koskee kiintiöpakolaisia. Tämän asian voimme korjata. Syyrian taistelut jatkuvat. On selvä, ettei koko maailmaa keravalaisin voimin pelasteta, mutta se ei anna oikeutta täydelliseen välinpitämättömyyteen. Damaskoksen tiellä ovat silmät ennenkin auenneet, miksi siis eivät aukenisi nytkin?

Pj, vaikeat ajat jatkuvat ja henkilökunnasta on huolehdittava erityisen hyvin. Loppupeleissä  kaupungin henkilökunnalle kuuluu kiitos hyvin toimivasta kaupungista. Meidän valtuutettujen on myös syytä huolehtia itsestämme ja toisistamme. Olemme luoneet ja yhdessä hyväksyneet eettiset pelisäännöt. Itse olen ajatellut ottaa ne lomalukemiseksi ja syventyä niihin oikein ajan ja ajatuksen kanssa. Luulen, että pelisääntöjen sisäistämisessä on vielä mahdollisuus kehittyä. Tonttumuorilta pyysin muuksi lukemiseksi Hamletin uutta suomennosta. Hyvää ja suositeltavaa lukemista kumpikin.

Toivotan teille kaikille omasta ja valtuustoryhmäni puolesta hyvää, rauhallista ja kiireetöntä joulua sekä onnellista alkavaa Keravan 90-vuotis juhlavuotta 2014.”