ForstenEeroEero Forsténin puheenvuoro valtuustossa 7.12.15:

”Todistamme globaalia kansainvaellusta. Suhtautumisemme pakolaisiin määräytyy pitkälti omien arvojemme ja ihmiskäsityksemme kautta sekä sen pohjalta, kenen katsomme olevan lähimmäisemme. Minulle itselleni tämä tarkoittaa sitä, että päätösehdotuksen mukainen toiminta (20—25 pakolaisen ottaminen joka kolmas vuosi) on vähintä, mitä voimme tehdä.

Sipilän hallitus on luonut ne pelisäännöt, joilla Suomeen otetaan pakolaisia ja joiden avulla toimitaan jo tänne tulleiden kanssa. Näitä sääntöjä on oltu tarpeen vaatiessa valmiita tarkastamaan.

Muuttoliike Suomeen on aiheuttanut pelkoa. Tasavallan presidentti vastasi taannoin tähän pelkoon sanomalla, että tänne tulijan pitää omaksua suomalaiset arvot. Yksi näistä arvoista on ”kaveria ei jätetä” -periaate. Kun täällä tänään puhumme pakolaisten auttamisesta, se kaveri on toinen suomalainen kunta.

Tämän listaehdotuksen ja siis pakolaisten Keravalle oton vastustaminen antaa viestin, että meitä ei nyt vain kiinnosta hoitaa omaa osaamme, vaan muut Suomen kunnat Raumalta Räkkylään ja Hangosta Utsjoelle saavat hoitaa pakolaiskysymyksen meidänkin puolestamme. Tämä ei ole sitä hyvää kaveria ei jätetä -henkeä, enkä oikeastaan usko, että maahanmuuttoa sinänsä vastustavatkaan haluavat tällaisen viestin Keravalta muualle kantautuvan.

Siksi vetoankin kaikkiin, että saisimme tämän pykälän läpi ilman äänestystä. Jos ja kun johonkin halutaan vaikuttaa, se on mielestäni panostaminen hyvään kotouttamiseen. Siinä oman osansa voivat tehdä kaikki tässä salissa olijat, niin kuntalaiset, virkamiehet kuin valtuutetutkin.”