Kaupunginvaltuutettumme Karoliina Veikkoselta väkevä kannanotto Keravan skeittiparkkiasiasta: 

Iso harrastajajoukko ja muutama kovaääninen vastustaja

Keravan skeittiparkkiasia on jälleen otsikoissa, vaikka kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla jo rakenteilla.

Skeittiparkki olisi matalalla kynnyksellä käytettävissä oleva lähiliikuntapaikka. Skeittiparkkia toivovat Keravalle sadat paikalliset harrastajat sekä heidän lähipiirinsä. Moni perhe joutuu tällä hetkellä kuljettamaan jälkikasvuaan harrastamaan muun muassa Järvenpäähän ja Helsinkiin.

Sompioon suunniteltu parkki on ollut sekä asiantuntijoiden että harrastajien mielestä selvästi profiililtaan monipuolisin ja ehein kokonaisuus.

Myös Keravan nuorisovaltuusto ja -jaosto ovat ilmaisseet kannattavansa Sompion vaihtoehtoa. Sompiossa koko perheellä olisi mahdollisuus viettää aikaa yhdessä. Skeittaajat ja skuuttaajat olisivat elävä osa paikallista yhteisöä sen sijaan, että heidät piilotettaisiin peltihallin taakse.

Kalevan urheilupuiston (jo kerran hyllytettyjen) suunnitelmien kaivaminen haudastaan oli poliittinen farssi, jossa äänekkään vähemmistön painostus sai viranhaltijat tekemään hätäratkaisuja.

Kalevaa yritettiin ajaa sisään esimerkiksi vetoamalla parkkipaikkoihin. Tämä on vitsikästä, sillä edes nykyisten lajien harrastajat eivät saa autoaan parkkiin Kalevaan.

Kalevan vaihtoehtoa käsiteltäessä kehuttiin harrastajia kuullun. Sittemmin kävi ilmi, että esitys perustui yhden harrastajan mielipiteelle, toisin kuin Sompion suunnitelma. Lisäksi Kalevan esitettiin tuovan skeittaukselle ammattimaisempaa ilmettä tai jopa valmentajia.

Vaikka Kaleva nyt onkin ristitty urheilupuistoksi, ei sen metsikössä tiettävästi pesi vapaaehtoistyöhön hinkuvia valmentajia. Kalevassa parkki olisi myös piilossa katseilta ja alttiimpana negatiivisille lieveilmiöille kuin Sompiossa.

Säännöllisesti väläytellään myös mahdollisuutta omien ramppien rakentamisesta vapaaehtoisvoimin. Näin on välillä toimittukin, mutta tosiasia on se, ettei parkkipaikoille tai joutomaille kyhättyjen parkkien kunnossapidosta tai niillä sattuvista haavereista ole kukaan vastuussa.

Pitkälti lapsista ja nuorista koostuvalle skeittaaja-, skuuttaaja- ja temppupyöräharrastajaporukalle tulisikin saada virallinen, kestävä ja turvallinen harrastuspaikka.

Eniten minua ihmetyttävät niin sanotut oman navan kaivelijat. He vastustavat muutosta muutoksen itsensä vuoksi, sillä kaikki omaan välittömään elinympäristöön kohdistuva uusi on myös pelottavaa.

Pidän merkillisenä myös sitä, että skeittiparkkiasiassa valheellisia tai virheellisiä väittämiä pääsee läpi julkiseen keskusteluun ja jopa lehtien sivuille asti.

Esimerkiksi usein esitetty väite siitä, ettei Sompiosta löytyisi vessaa tai parkkipakkoja, ei pidä paikkansa.

Alueella on yli parikymmentä parkkipaikkaa, sähköt, valaistusta sekä saniteettitiloilla varustettu pukukoppi siinä missä Kalevassakin.

Sompion puiston aluetta ollaan muutenkin kehittämässä ja kaikki skeittiparkin vuoksi mahdollisesti perusparannettava infra olisi hyödynnettävissä myös kehittyvän puiston muihin tarpeisiin jatkossa.

Viimeisenä oljenkortena heilutellaan, jälleen tahallisesti väärin tulkittuna, alueen niin sanottua luo-merkintää. Merkintä koskee kaavaselostuksen mukaan Niinikankaan metsää, ei suinkaan koko Sompion puistoa.

Myös viranhaltijat ovat useaan kertaan todenneet, ettei skeittiparkin rakentamiselle ole kaavallisesti minkäänlaista estettä.

Jos puhutaan luonnon monimuotoisuudesta, voimme varmasti saada keneltä tahansa biologilta arvion siitä, ettei siemenviljelty ja lyhyeksi jyrsitty nurmikon palanen ole luontoarvoiltaan paljon asfalttikenttää kummoisempi.

Skeittiparkin valamisella ei häädetä alueelta yhtään lintu-, hyönteis- tai nisäkäslajia. Ellei muutamaa elämäänsä väsynyttä jäärää lasketa.

Sen sijaan Kalevan metsikössä asustaa lukuisia eri lajeja – jos luontoarvoissa siis lähdetään kilpasille, pidän vihreänä mieluummin sen kaupunkimetsikön luonnon puolta.

Tulisiko poliittisia päätöksiä tehdä muutaman ärhäkän räkyttäjän ehdoilla? Annetaanko heidän hyökätä yleisötilaisuudessa virkamiesten tai -naisten kimppuun?

Lähdetäänkö loputtomien valitusten ja oikaisuvaatimusten pelossa pyörtämään jatkossa yhä useampia päätöksiä?

Hidastaako öykkäreitä ja kiusaajia vastustava lautakunta todella skeittiparkin etenemistä? Vai ovat asialla kuitenkin ne öykkärit ja kiusaajat?

Saavatko Keravan kuntapolitiikassa äänensä kuuluviin ne, jotka valehtelevat uskottavimmin, huutavat kovimmin ja käyttäytyvät rumimmin?

Vai pitäisikö poliitikkojen seisoa suoraselkäisinä sen vaihtoehdon takana, joka palvelee suurinta yhteistä hyvää, jolle harrastajien enemmistö on antanut kuntalaiskyselyssä mandaattinsa ja jonka puolesta yli tuhat ihmistä jätti allekirjoituksensa?

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (vihr.), vapaa-aika- ja hyvinvointiltk:n jäsen, nuorisojaoston puheenjohtaja, varhaiskasvattaja ja äiti, erittäin huono skeittaaja, kuoriaisten ja kurrejen kaveri.”