Lähikuvassa kana katselee tuimana kameraan.

Kana Jalotuksen pihapiirissä kesällä 2021. Kuva: Katja Ikonen.

Keravan Kartanolla toimiva Jalotus on hieno esimerkki paikallisen yhteisöllisyyden ja kiertotalouden edistämisestä. Jalotus on toiminut vuodesta 2018 lähtien tarjoten keravalaisille mm. arjen kiertotalousratkaisuja, luontoleirejä, työharjoittelu-, kesätyö- ja työkokeilupaikkoja sekä mahdollistaen innovatiivista yritystoimintaa.

Kiertotalouden uusien innovaatioiden kehittäminen on välttämätöntä kestävämmän elämäntavan mahdollistamiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Jalotuksen aloittama kiertotalousteema Keravan Kartanon uutena toimintamuotona saa ympärilleen samanteemaiset Asuntomessut vuonna 2024.

Vuosille 2022-2023 Jalotus on saanut 300 000 euroa Työ- ja elinkeinoministeriöltä toiminnan valtakunnallistamiseen, kiertotalousinnovaatiotoiminnan toteuttamiseen ja toiminnan ilmastovaikutusten todentamiseen. Jalotuksella on siis loistavat edellytykset toimia Asuntomessujen vetonaulana ja esimerkkinä siitä, miten kiertotaloutta voidaan käytännössä toteuttaa tulevaisuuden asuinalueella.

Nyt olisikin tärkeä turvata Jalotuksen toiminnan jatkuvuus ja pitkäjänteinen kehittäminen myös Asuntomessujen yli. Tilojen riittävän pitkä vuokra-aika antaisi mahdollisuuden investoida ja kehittää toimintaa edelleen. Jalotuksen kaltaiset innovatiiviset toimijat ovat niitä, jotka rakentavat kaupunkimme imagoa ja vetovoimaa.

Jos me emme Keravalla tätä arvoa ymmärrä, ottajia varmasti löytyy muista kaupungeista. Jo nyt Jalotuksen toimintaa seurataan laajasti koko Suomessa. Keravan kannattaa varmistaa, että tämänkaltaiset toimijat haluavat pysyä kaupungissamme myös jatkossa.

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaan mielipidepalstalla 5.5.2022