Tyttäremme menee syksyllä kouluun, ja arvatkaapa, mikä on suurin toiveeni? Pienet ryhmäkoot? Nykyaikaiset digivälineet jokaiselle oppilaalle? Siistit tai jopa käyttämättömät koulukirjat? Lyhyt koulumatka? Kaikki edellä mainitut ovat tärkeitä, mutta mikään niistä ei ole minulle ykkösasia.

Toivon eniten, että lapsellani pysyisi sama opettaja koko alakoulun ajan.

Esikoisellamme ehti alakoulun aikana olla viisi opettajaa. Nykyisellä vitosluokkalaisellamme on tällä hetkellä meneillään neljäs opettaja, samoin kuin kolmosluokkalaisellamme. Yhteensä 13 opettajaa, kun ideaalitilanteessa luku olisi kolme.

Joka ikinen kerta, kun opettaja vaihtuu, menee kallisarvoista opiskeluaikaa hukkaan. Opettajan on opittava tuntemaan lapset, jotta tietää, miten kukakin parhaiten oppii ja mitkä ovat kenenkin vahvuudet tai heikkoudet. Ja yhtä lailla oppilailla kestää oppia tuntemaan opettajan työtavat ja ennen kaikkea oppia luottamaan uuteen aikuiseen. Sillä opettajahan on erittäin merkittävä ihminen lapsen elämässä. Mitä useammin opettaja vaihtuu, sitä kauemmin lapsilla menee, ennen kuin uskaltavat luottaa siihen, että tällä kertaa tämä aikuinen pysyy heidän elämässään.

Päättäjillä on valta tehdä Keravasta niin houkutteleva työnantaja, että koulujemme opettajat haluavat kynsin ja hampain pitää kiinni paikastaan aina eläkeikään asti. Tarjotaan parempaa palkkaa, vakituisia virkoja, mitä tahansa, jotta Keravasta tulee koulutuksen kärkikaupunki. Lukuisat lapsiperheet olisivat varmasti valmiita myös muuttamaan tänne laadukkaan perusopetuksen perässä.

Unelma, mutta mahdollinen toteuttaa.

Katja Ikonen
Keravan Vihreiden hallituksen jäsen
Teknisen lautakunnan varajäsen

* * * * *
Teksti on poiminta Vihreä Kerava 2023-lehdestä.