Luonnonvarakeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen selvityksen mukaan luonnon hyödyntäminen voi tuoda Suomelle jopa satojen miljoonien eurojen säästöt kansantautien torjunnassa. Luontoyhteys voi tuoda myös muita taloushyötyjä.

Kompaktina kaupunkina Keravalla on erinomaiset mahdollisuudet tuoda luonto osaksi ihmisten arkea ja hyödyntää sen terveysvaikutuksia. Panostamalla viheralueisiin ja luonnon terveyshyötyihin kaupungilla on mahdollisuus parantaa asukkaidensa elämänlaatua, houkutella uusia asukkaita ja jopa matkailijoita, sekä lisätä paikallista taloudellista aktiivisuutta.

Yhtenä keinona tähän on luoda luontopolkuja asuinalueiden keskelle hyödyntäen kevyenliikenteen väyliä. Kaupunkiin on helppo merkitä ja nimetä sopivia kierrettäviä ulkoilureittejä luonnonpuistojen tapaan. Reittejä voisi kohentaa lisäämällä kasvillisuutta, niittykohteita ja puustoa, keravalaiset tuntevat kirsikkapuunsa.  Yhdistämällä nykyiset luontokohteet, kuten Keinukallio, Pihkaniitty ja Savionselänne näillä viherkäytävillä luodaan edellytykset jopa luontokaupunkivaellus kokemuksille.

Hyvin suunnitellut luontopolut, viheralueet ja tapahtumat voivat houkutella sekä paikallisia että ulkopaikkakuntalaisia nauttimaan Keravan luonnosta. Tällöin yritystoiminta, hyvinvointipalvelut ja lähiruokatuotanto, saavat merkittävän lisäpotkun. Nämä lisäävät jopa kiinteistöverotuloja kasvattamalla kaupungin houkuttelevuutta asumisen ja elinkeinoelämän näkökulmasta.

Yhtenä sivuvaikutuksena on myös yhteisöllisyys. Kaupunkiviljely, puistokummitoiminta ja yhteisölliset tapahtumat vahvistavat asukkaiden yhteenkuuluvuuden tunnetta ja turvallisuutta. Tämä voi osaltaan vähentää rikollisuutta ja luoda säästöjä kaupungin turvallisuusmenoissa.

Pitkällä aikavälillä luonnon kestävä hyödyntäminen auttaa myös ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Viheralueet parantavat ilmanlaatua, sitovat hiiltä ja vähentävät hulevesien aiheuttamia ongelmia. Nämä toimet voivat ennaltaehkäistä infrastruktuurin vahingoittumisesta ja terveyshaitoista koituvia kustannuksia.

Panostamalla integroituun lähiluontoon Kerava voi saavuttaa huomattavia taloudellisia hyötyjä samalla, kun se parantaa asukkaidensa hyvinvointia ja elinympäristöä. Luonto on paitsi terveyden lähde, myös kestävän talouden ja kehityksen kasvualusta. Kaupunki voi toimia esimerkkinä siitä, miten luonnon mahdollisuudet otetaan täysimääräisesti osaksi modernia kaupunkisuunnittelua.

Petri Virtanen
Keravan vihreiden varapuheenjohtaja
Vapaa-aika- ja hyvinvointilautakunnan jäsen

Teksti on julkaistu Keski-Uusimaan mielipidepalstalla 29.1.25.