Suomalaiset ikääntyvät, eikä eläkkeelle siirtyvien tilalle saada uusia osaajia samassa suhteessa. Tammikuussa 2025 työvoimabarometri näytti, että Suomessa olisi eniten pulaa sairaanhoitajista, lähihoitajista, yleislääkäreistä ja lastentarhanopettajista. Mutta pulaa on myös sovellussuunnittelijoista, hitsaajista ja kaasuleikkaajista, vartijoista, psykologeista, maansiirtokoneiden yms. kuljettajista ja sosiaalityön erityisasiantuntijoista.

Työperäinen maahanmuutto liittyy keskeisesti Suomen työvoiman riittävyyteen, huoltosuhteeseen ja taloudelliseen elinvoimaan. Työperäistä maahanmuuttoa tulee lisätä sujuvoittamalla lupaprosesseja, vahvistamalla kansainvälisten osaajien rekrytointeihin tähtääviä ohjelmia ja tarjoamalla perheille kokonaisvaltaisia palveluja, jotka tukevat kotoutumista.

Tuleekin huolehtia, että jokaisella Suomeen muuttaneella on maahantulon syystä riippumatta parhaat mahdollisuudet työllistyä, tulla toimeen ja osallistua yhteiskuntaan. Työ on keino hankkia oma ja perheen toimeentulo valitsemallaan tavalla sekä väylä päästä osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja osallistua yhteisen hyvinvoinnin rakentamiseen.

Koulutus ja kielen oppiminen ovat avaintekijöitä, mutta samalla on jatkuvasti tunnistettava ja purettava yhteiskuntamme rakenteita, jotka estävät maahantuloa ja työllistymistä. On tehtävä toimia sen eteen, etteivät osaavat ihmiset joudu työskentelemään osaamistaan alemman tason työtehtävissä tai että kielitaidon puute estää työllistymisen aloilla, joilla se ei ole kriittinen tekijä.

Pitää myös huomioida, että Suomeen tulevat korkeakouluopiskelijat ovat valtava voimavara, jos heidät saadaan jäämään Suomeen töihin. Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä Suomeen opiskelujen aikana ja valmistumisen jälkeen tuleekin tukea. Tavoitellaan sitä, että kolme neljästä kansainvälisestä opiskelijasta työllistyy Suomeen. Suunnitellaan lisäykset yhdessä työelämän edustajien kanssa siten, että kansainväliset ohjelmat vastaavat tunnistettuihin osaajatarpeisiin.

Jaana Carlenius
alue- ja kuntavaaliehdokas

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaassa 19.3.25