KanervaPoranenKirsiKaupunginvaltuuston kokouksesta 9.11.2015 raportoi Kirsi Kanerva-Poranen:

Jälleen kerran valtuusto koolla. Ulkona oli synkkää ja pimeää. Ilta alkoi kuitenkin valoisasti Keravan Energian ajankohtaiskatsauksella. Toimitusjohtaja Jussi Lehto kertoi Keravan energian syksyllä uudistuneesta ilmeestä. Sloganin ” Energiaa kuin pienestä kylästä ” avulla innostetaan kuntalaisia ja asiakkaita. Iloisina uutisina kuultiin Aurinkovoimalan toiminnan alkamisesta keväällä 2016. Tällä hetkellä käyttöön otettavia aurinkopaneeleja on jo vuokrattu 1/3. (Meidänkin perhe on sellaiset hankkinut 🙂 ) Uudet Keravan juoksuportaat saavat myös lähiaikoina valot Keravan Energialta. 🙂

Valtuutetut kyselivät Lehdolta: ”Kuuluuko Kerava Suomen 10 edullisimman sähköntuottajan joukkoon?” Vastauksena saatiin monipolvinen selitys, että tietyillä mittareilla kuuluu. Keravan Energian voi kuitenkin sanoa jakaneen edullisen sähkön avulla etuja kaupunkilaisille useamman miljoonan edestä.

Haasteitakin riittää. Taantuma on vaikuttanut liikevaihtoon. Käyttökate on arvioitu tälle vuodelle olevan 6 miljoonaa.  Kasvuvauhtiin vaikuttaa yleinen taloudellinen tilanne. Tällä hetkellä sähkön markkinointihinta on myös alhainen.

Keravan Energialla on käynnissä näkyvyyskampanja, jonka myötä kirjastolle on saatu puhelimien latauspiste. Nuorisovaltuutettu esitti kokouksessa toiveen saada samanalainen myös lukiolle.

IMG_4223    Valtuustoon olemme saamassa selvityksen Fennovoiman –osakkuuden nykyriskeistä lähiaikoina. Vihreät  ja Vasemmisto halusivat syksyllä jättämällään aloitteella saada selvyyttä siihen, miten osakkuudesta voisi halutessaan irtautua.

Nikkarinkruunun ajankohtaisia asioita esitteli toimitusjohtaja Ilkka Lahdenperä. Vuoden 2015 keskeiset asiat ovat valokuvassa. Mielenkiintoista oli kuulla asukkaiden aktiivisesta yhteisöllisestä toiminnasta. Asukastoimintaa halutaan jatkossakin tukea.  Vuokrahakemuksia oli tullut tämän vuoden lokakuuhun mennessä 471, joista keravalaisia hakijoita oli 262 ja asunnottomia 17.

Tällä hetkellä olevat isot rakennusprojektit ovat palvelutalon rakennuttaminen ja Asemantie 4 saneeraus Nikkarinkruunun omaksi toimistoksi.  Vuonna 2016 on suunniteltu aloitettavan rakentaminen Savion Visatielle 16-18, jonne asuntoja tulee noin 80 kpl. Osa asunnoista tehdään omatoimisesti asuville vammaisasukkaille.IMG_4225

Kolmantena ajankohtaisesittelynä kuulimme Keravan ja HSL:N yhteistyöstä liikenneinsinööri Erkki Vähätörmältä. HSL: n lippujen hinnat ovat todennäköisesti nousemassa ja Keravan kuntaosuus pysyy melko pienenä. Tarkemmat kustannukset löytyvät kuvasta. Mielenkiintoista oli kuulla, että HSL:n jäsenyyden aikana matkustajat ovat todellakin lisänneet liityntäyhteyksien käyttämistä noin 8%.

Vähätörmä kertoi Keravan  olevan merkittävä seudullinen liityntäpysäköintiasema. Tilanne on myös huomattu käytännössä ja aiheesta käytiin paljon keskustelua. Puheenvuoroissa toivottiin ratkaisuja vähäisiin liityntäparkkipaikkoihin. Keravalaiset kärsivät myös siitä, että osa lähikunnista ei ole mukana HSL:ssä. Tuusulaan kaivattiin erityisesti mukaan HSL:ään.

Ja vielä: Keravan joukkoliikenteen erikoisuus on nopea junaliikenne! Kiitos siitä 🙂 .

IMG_4231

 

IMG_4236

IMG_4237

Valtuuston varsinaisiin lista-asioihin meni aikaa noin vartti. Kokouksessa päätettiin kaupungin vuoden 2015 talousarvion toteuttamisen seurannasta  ja talousarvion muutoksesta. Kamreeri esitteli lyhyesti talousarvion muutoksia-> sos.ja terv.toimi +2,44 me, verotulot -0,2me, tulosennuste edelleen noin 4 me, talousarvion uudelleenarviointia ja muutostarpeita tullee. Tarkemmat luvut löytyvät valtuuston pöytäkirjasta.

Tuloveroprosentti nousee vuoden 2016 alusta 0,25% ja jatkossa veroprosentti on 19,25%. Poliittisesti veroprosentin nousu ei herättänyt enää keskusteluja, koska päätös tehtiin jo valtuustokauden alussa.  Kiinteistöveroprosentit määrättiin myös seuraavasti: yleinen kiinteistöveroprosentti 1,32%, vakituiset asuinrakennukset 0,41%, muut asuinrakennukset 0,91%, rakentamaton rakennuspaikka 3,0%.

Hoivakoti Volmariin perustettiin esimiehen virka. Palvelutalo valmistunee alkuvuonna 2016 ja sen nimi Volmari tullee vielä muuttumaan.

Kokous kesti reilu kaksi tuntia ja tiivistä keskustelua ja vuoropuhelua käytiin. Ajankohtaiskatsaukset olivat asiantuntevia. Kiitos Lehdolle, Lahdenperälle ja Vähätörmälle. Iloa kokouksen saatiin uusista heitettävistä mikrofoneista Catch boxeista.

Tervetuloa seuraavaan valtuustoon joulukuussa 7.12. klo 17.00!

 

***muokattu 28.11.15: korjattu kirjoitusvirhe veroprosenttilauseesta. ***