Keravan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.14
tervetuliaispuheen piti kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Kirsi Kanerva-Poranen (vihr.)

”Hyvät itsenäisyyspäivän juhlavieraat,

Tänään tulee kuluneeksi 97 vuotta Suomen itsenäistymisestä. Itsenäisyys ei ole itsestään selvyys – kuten ei ollut itsenäistyminenkään.
Siitä saamme kiittää sotiemme veteraaneja ja sankarivainajia.

Talvisodan ihmeeseen tarvittiin yhtenäinen kansa.

Isoisäni Paavo Kanerva – jota en koskaan ehtinyt tavata – syntyi toukokuussa 1918. Samana päivänä eli  16. 5. Helsingissä järjestettiin suuri voitonparaati sisällissodan päättymisen kunniaksi.

Isoisäni edustaa osaltaan yhtä merkittävää jaksoa Suomen itsenäisyyden ajan historiassa – aikaa, jolloin kansanvaltaisuus kehittyi ja vahvistui. Vähäosaisten elinoloja pyrittiin parantamaan ja luotiin perusta hyvinvointiyhteiskunnalle.

Isoisäni lähti suorittamaan asevelvollisuuttaan syyskuussa 1939. Kolme kuukautta myöhemmin syttyi 105 päivää kestänyt talvisota. Talvisodan jälkeen hänen asevelvollisuusaikansa jatkui maaliskuulle vuoteen 1941, kolme kuukautta myöhemmin alkoi jatkosota. Jatkosodassa hän kuului niin sanottuihin kolmen kannaksen koukkaajiin eli hän puolusti isänmaataan kolmella eri kannaksella palvellen konekiväärikomppaniassa.

Hän selviytyi sodasta, mutta menehtyi sodan jättämiin jälkiin; siihen aikaan 46-vuotiaana hän oli liian vanha saadakseen riittävää, elämää ylläpitävää, hoitoa munuaissairauteen.

1918 syntyneitten miesten elinaikaennuste oli tuolloin 43 vuotta.

Tällä hetkellä miesten elinaikaennuste on 77 vuotta. Saavutukset esimerkiksi terveydenhuollossa ja koulutuksessa ovat tuoneet merkittävästi lisää hyvinvointia ja lisävuosia.

Hyvinvointiyhteiskunnan säilymiseen tarvitaan yhtenäinen kansa.

Meillä riittää kuitenkin tänä päivänä haastetta: tuloerot ovat kasvaneet ja yksinäisyys lisääntynyt.

Jotta yksinäisyys vähenisi, tarvitaan lisää kohtaamisia.

Kuluneena vuonna olemme juhlineet Keravan 90-vuotis taivalta kohtaamisten kautta.

Sain itse  kohdata kesällä 90 vuotiaita keravalaisia. Koin heidän tarinansa arvokkaiksi.

Tällä hetkellä ajankohtainen kampanja Lupa välittää pyrkii osaltaan lisäämään erityisesti nuorten ja vanhusten kohtaamisia.

Sukupolvien kohtaamiset ovat  tässä ajassa merkityksellisiä. Muistot ja tarinat tulevat osaksi tätä hetkeä. Isoisäni Paavon tarinan avulla olen voinut kohdata myös  isäni yhdellä uudella tasolla.

Sotien raunioille rakentui yhteiskunta, joka on monilla mittareilla ja tutkimuksilla todettu maailman parhaimmistoon kuuluvaksi. Tällä hetkellä meneillään olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ja kuntarakenteen uudistukset tuovat muutoksia, joiden avulla pyritään lisäämään yhdenvertaisuutta. Suomi tulee varmasti selviämään jatkossakin.

Uudistukset koskevat myös Keravaa. Avoimella tulevaisuuteen katsovalla mielellä uskon myös meidän ratkaisevan tulevat ongelmat. Keravan vahva taloudellinen tilanne ja laaja yhteistyö järjestöjen, yritysten ja kuntalaisten kanssa -naapurikuntia unohtamatta- ovat osoitus Keravan kyvystä selvitä muutoksista. Esimerkiksi juhlavaltuuston päätökseen Keinukallion kehittämiseen otetaan mukaan kaikki keravalaiset. Paljon muutakin hyvää on suunnitteilla.

Hyvät juhlavieraat

Hyvinvoivassa yhteiskunnassa meillä on lupa ja mahdollisuus välittää. Ja yhtälailla tulla kuulluksi ja nähdyksi. Lainaan Bengt-Erik Hedinin runokokoelmasta: Dikter tillsammans

Saanko istua hiljaa luonanne?
Katsella teitä, kuunnella teitä.
Tahtoisin olla luonanne,
mutten oikein uskalla.

Saanko istua hiljaa ja odottaa,
totutella jonkin aikaa?
Odottakaa hiukan,
totutelkaa tekin hiukan,
niin sitten voimme kaikki olla yhdessä.

Keravan kaupungin ja omasta puolestani toivotan Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille ja toivotan
teidät tervetulleiksi tähän juhlaan!”

10394097_813422908720412_118752452423120713_n
Kuvassa ylhäällä vasemmalla tervetuliaspuheen pitäjä Kirsi Kanerva-Poranen,
oikealla juhlapuhuja, professori Juha Saari.