Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Säde Evilä:
Valtuutetut ovat saaneet runsaasti sähköposteja Kanniston koulua käyvien lasten vanhemmilta. Lapseni ovat käyneet Kanniston koulua ja ymmärrän täysin vanhempien halun säilyttää koulu, koulun jolla on merkitystä myös kyläyhteisön kannalta. Lapset ja nuoret ovat tulevaisuutemme, sekin on totisesti totta. Joissakin sähköposteissa viitataan siihen, että tarvitaan kunnon selvitykset lasten ja koulutilojen lukumäärästä. Kasvatus- ja opetusvirasto on selvittänyt Killan, Kanniston ja Savion koulujen alueelle tulevien oppilaiden lukumäärän, useampaan kertaan. Hyvältä ei näytä koulujen täyttymisen kannalta, kaikkiin kouluihin tulee jatkossakin jäämään tyhjää tilaa. Kouluverkkoratkaisua ei ole vielä tehty, olen samaa mieltä kanssanne että olisi aika tehdä se. Toisaalla Keravalla koulut pursuavat oppilaita. Näistä asioista on tullut myös yhteydenottoja.
Posteissa on viitattu myös Niinikankaan asemaakaavaan. Asemakaava on tehty, harmi, se loi turhia odotuksia asukasmäärän kasvun suhteen. Niinikankaan kaavoitettu alue on maaperältään niin huonoa, että asiantuntijoiden mukaan siihen ei voida rakentaa koskaan.
Keravan Vihreät vastustivat terveyskeskusmaksujen korotusta. Työssä käyvillä on yleensä hyvä työterveyshuolto, entäpä sitten työttömillä, eläkeläisillä ja kotona olevilla perheillä? Vihreät ajoivat myös vammaisten nuorten asioita, mielestämme heillä on oikeus aikuisiässä omaan asumiseen. Omaishoitajat tekevät halpaa ja arvokasta työtä. Halusimme säilyttää hoidettavien intervallijaksot maksuttomina. Vihreiden valtuustoaloitteen johdosta nuorisotoimi palkkaa 30 16-18-vuotiasta nuorta kuukaudeksi kesätyöhön kaupungille. Hakijoita kesätyöhön on ollut lähes 500 nuorta. Kustannusvaikutus on 30 000€.
Näistä kaikista edellä mainituista asioista aiheutuu kaupungille joko tulonmenetystä tai kuluja. Joidenkin vanhusten omaiset ovat kovin huolissaan laitospaikkojen riittävyydestä, syystäkin. Lukemattomia muita asioita löytyy sosiaali- ja terveysviraston puolelta joista kuntalaiset ovat huolissaan.
Nyt keväällä on tullut yhteydenottoja katupölystä ja talvella huonosta aurauksesta. Tekniikka on kovan säästökuurin edessä. Kesäkukkien istuttamista vähennetään, puistojen siivous jää enenevässä määrin kaupunkilaisten varaan, ensi talven auraus saattaa vähetä tämän talvisesta, katupölyjen poistoaika saattaa myös pidentyä. Salavapuiston remontin loppuunvienti siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Nämä esimerkkeinä sen vuoksi jotta selviäsi ettei mikään virasto jää säästöjen ulkopuolelle.
Kaupungin velkataakka on melkoinen johtuen suurista investoinneista. Päiväkoteja ja kouluja on rakennettu/rakenteilla tai peruskorjattu. Uusi kirjasto on rakennettu, terveyskeskus laajeni ja peruskorjattiin. Ylläoleva toivon mukaan selvittää kokonaisuutta ja sitä miksi en uskalla luvata millekkään virastolle kaikkien nykyisten palvelujen säilymistä elleivät kuntalaiset ole valmiita usean veroprosentin korotuksiin.
Haluan esittää sinulla kysymyksen. Mistä sinun mielestäsi tulisi säästää Kasvatus- ja opetusvirastossa? Jokainen virasto joutuu tässä taloudellisessa tilanteessa pohtimaan säästökohteita. Kasvatus- ja opetusvirasto sekä sosiaali- ja terveystoimi käyttävät lähes 80 % kaupungin talousarvioon varatuista rahoista.
Jokainen meistä joutuu yksityishenkilönä miettimään tulojen ja menojen tasapainoa. Nyt kun yhteisövero- ja kunnallisverotulot ovat laskeneet merkittävästi mistä sinä olisit valmis maksamaan enemmän? Mikä on mielestäsi kohtuullinen veroprosentti? Miten paljon sinun mielestäsi kaupunki voi lisästä lainaottoa? Nämä ovat kysymyksiä joita jokainen valtuutettu pohtii ja siksi toivoisin aktiiviväestön ottavan kantaa myös näihin asioihin. Oletan, että vastauksena tulee: poliitikkojen pitää säästää kokouspalkkioistaan ja seminaarimatkoista. Poliitikot ovat omalta osaltaan osallistumassa talkoisiin. Toivon lehdistön huomaavan ja raportoivan myös tästä. Näillä talkoilla ei kuitenkaan pelasteta sosiaali- ja terveystointa eikä myöskään Kasvatus- ja opetusvirastoa.Jäänkin odottamaan luovia ratkaisuja siitä miten selviämme yhdessä tämän lama-ajan yli. Jos jotain säästämme niin karsinta tulee jonnekin muualle. Mihin?
Ikävissäni seuraan taantuman seurauksia ja säästötoimia, jotka kohdistuvat pienellä rahalla tehtyyn ennaltaehkäisevään avoimeen päivähoitoon.
Perheiden verkostoitumismahdollisuudet ja elintärkeät henkireiät arjessa jaksamiseen häviävät.Tämä tulee näkymään sitten taas ”hyvinä aikoina” lisääntyneiden erityispalvelujen tarpeena.
Myöskään suuria säästöjä ei koidu monille perheille tuiki tärkeän koululaisten aamuhoidon poistaminen. Ymmärrän tasa-arvoajattelun eri kaupunginosien välillä, mutta mieluummin niin että kaikilla olisi ollut mahdollisuus aamuhoitoon.Voi niitä pieniä koululaisia joiden on pakko selvitä yksinään pimeinä syysaamuina.
Savion leikkipuiston muuttaminen asukaspuistoksi on myös suuri menetys perheille. MLL:n perhekahvila kerran viikossa ei ihan täytä sitä aukkoa ja kuten aina, vapaaehtoistoiminta ei ole pitkäjänteistä toimintaa, lapset kasvaa, työt kutsuu jne. Pitkään avoimessa työtä tehneenä tiedän sen tärkeyden ja surullisena katselen Keravan ylpeyden,avoimen päivähoidon alasajoa, jota on vuosien saatossa käyty ihmettelemässä ja mallia hakemassa ulkomaita myöten.
Tässä yksi pyydetty mielipide siitä mistä voisi säästetään ja mistä ei – lyhyesti perustellen.
Kunnan toimialaan kuuluu tuottaa asukkaille palveluja, joista säädetään lailla tai joita ei saa markkinoilta laadultaan tyydyttävinä ja tasa-puolisella tavalla kaikille. Näistä tehtävistä ei voi säästää, vai mitä? Laadun on myös pysyttävä tasaisena ellei sitten ole sotatila. Tässä julkinen talous eroaa yksityisestä. Suhdanteita ei pidä säikähtää. Se tietysti edellyttää, että hyvinä aikoina ei tehdä lupauksia, joista on luovuttava huonoina aikoina.
Verotuksella on sitten taas se vaikutus, että se tasaa tuloeroja. Näin myös kunnallisvero, vaikka se onkin kaikille sama.
Koulutus ja kasvatus on yksi yhteiskunnan tehtävä, josta ei voi säästää. Koulutuksen laatuakaan ei voi heikentää silloin, kun menee vähän huonommin. Se olisi sitä sukupolvien välistä epätasa-arvoa, josta puhutaan aina ympäristöongelmien yhteydessä. Ongelma koskee myös koulutusta. Lisäksi voidaan väittää, että Suomenkin varallisuudesta suurin osa muodostuu inhimillisestä pääomasta ja osaamisesta, joka on peräisin koulutuksesta ja hyvästä julkisesta hallinnosta. Näin sanoo maailmanpankin tutkimusprojekti. Uskokoon ken voi. Mutta eikö tunnukin uskottavalta?
Perusopetuksesta säästäminen on väärin nykyisiä ja tulevia suomalaisia ja keravalaisia kohtaan. Tarvitsemme oppimiskyisiä ja oppimihaluisia ihmisiä edelleen ja kaikki perhetaustasta riippumatta. Perusopetuksessa ja esikouluissa luodaan siihen edellytykset.
Tässä tietysti asetetaan vastakkain omaishoitajan ja lapsen oikeudet. Lapsen oikeudet menevät siinä edelle. Näin sanon vaikka vanhuus se tulee minullekin. Toivon että voin silloin saada lohtua hyvinvoivista uusista sukupolvista.
Liiketoimita ei kuulu kunnan toimialaan. Sen sijaan liiketoiminnan vaatimat palvelut kyllä. Liiketoiminnan palveuja voidaan rahoittaa maksuin ja esim. maan myyntituloilla. Osa pitää maksaa verovaroin. Keravalla Kercan rakentaminen tuntuu vaativan talousarvioon kirjaamattomia menoja, jotka rahoitetaan nyt säästämällä lakisääteisistä palveluista eli nuorimpien kuntalaisten palvelut saavat väistyä yritysten edun tieltä. Onhan se tietysti yksi arvovalinta tilanteessa, jossa resursseja on vähän.
Siis kunnallisveroa on syytä nostaa niin, että koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta ei jouduta säästämään lainkaan.
t. Kristian Siikavirta
Hyvä Eija Poikonen
Kiitos mielipiteestäsi! Olen samaa mieltä kanssasi, avoimen toiminnan palvelut ovat mitä parasta ennaltaehkäisevää työtä.
Viittasit kommentissasi koululaisten aamuhoitoon. Kolmessa pisteessä tarjottiin menneinä vuosina koululaisten aamuhoitoa, kahdessa toimintakeskuksessa ja Savion koululla. Kasvatus- ja opetusviraston linjauksen mukaisesti kaikki kunnan tarjoama koululaisten kerhotoiminta siirtyi koulujen tiloihin syksystä 2009.
Talousarvoislaadintaprosessin eri vaiheissa kaikki puolueet pitivät koululaisten kerhotoimintaa tärkeänä ennaltaehkäisevänä työnä ja siksi valtuusto myönsi kerhotoimintaan korvamerkittyä rahaa. Näin turvattiin ykkösluokkalaisten sekä mahdollisimman monen kakkosluokkalaisen iltapäiväkerhopaikka.
Aamukerhotoiminnan järjestäminen koulujen tiloissa on lähes mahdotonta koska työntekijälle on vaikea järjestää kokopäiväistä työtä. Työntekijät eivät halua tehdä jatkuvasti työtä jossa työpäivä katkeaa välillä. Kokopäivätyön tarjoaminen Savion alueella ei ollut enää mahdollista koska leikkikoulutoiminta päättyi ja puistosta tuli asukaspuisto. Leikkikoulutoimintaa pidettiin Savion alueella tuettuna pystyssä kahden vuoden ajan. Leikkikoululaisten määrä väheni radikaalisti kun Varhaiskasvatus teki päätöksen jossa Kerava-lisän sisarosuutta ei voi saada kun joku perheen lapsista on leikkikoulussa. Savion alueen leikkikouluikäiset siirtyivät käyttämään seurakunnan palveluja.
Savion ja Lapilan leikkipuistotoiminta päättyi kesällä 2009. Puistot oli päätetty muuttaa asukaspuistoiksi jo ennen taantumaa. Muiden alueiden hyviä kokemuksia asukaspuistoista haluttiin levittää myös Saviolle ja Lapilaan. Savion puistossa onkin asukastoiminta lähtenyt mukavasti käyntiin.
Viranhaltijana olen ollut erityisen ylpeä johtaessani avointa toimintaa ja hyvien työntekijöiden avulla saimme siitä erittäin laadukasta toimintaa. Savion alueelle perustettiin Keravan ensimmäinen leikkikoulu. Viime kevät oli itselleni erityisen surun aikaa kun alasajoin toimintaa johon oli sydämessäni sitoutunut. Edelleen vastaan puistotoiminnasta ja ilonaiheeni on ollut asukkaiden toimeliaisuus. Yhteisöllisyyttä tarvitaan.
Ystävällisin terveisin,
Säde Evilä
Hyvä Kristian Siikavirta!
Kiitos mielipiteestäsi!
Vihreiden valtuustoryhmä haluaa taata lasten -ja nuorten palveluiden mahdollisimman laadukkaan tason. Emme kuitenkaan voi asettaa lapsia ja ikäihmisiä vastakkain. Valtuutettujen tehtävänä on huolehtia kaikista ikäryhmistä.
Itse olen vankka omaishoidontuen kannattaja, en vain inhimillisistä syistä vaan myös talousajattelun näkökulmasta. Kunta säästää, vaikkapa lasten palveluihin, pitkän pennin maksaessaan omaiselle joka hoitaa laitoshoitoa tarvitsevaa omaistaan kotona. Omaishoidontuen saantikriteerit ovat varsin tiukat eikä kukaan saa tukea aiheetta.
Kercan alue on ollut kriittisen tarkasteluni kohteena alusta asti. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, alueen rakentuminen tulee tapahtua omakustannusperiaatteella eikä siihen saa valua rahaa kaupungin talousarvoista.
Ystävällisin terveisin,
Säde Evilä